Värdera ditt hem

Vikten av att värdera sitt hem

När du ska skaffa en villaförsäkring måste du uppskatta hur mycket ditt hem är värt så att du kan försäkra ditt hem med rätt belopp. Det här är mycket viktigt för att du ska få full ersättning om du till exempel skulle drabbas av inbrott eller om villan skulle börja brinna. Om du bara försäkrar hälften av ditt lösöre får du bara halv ersättning om något skulle hända. Det här innebär att om någon skulle bryta sig in och stjäla din dator och TV anser försäkringsbolaget att du bara försäkrat halva datorn och halva TV:n vilket innebär att du bara får ersättning för halva datorn och halva TV:n. Det är därför det är så viktigt att du försäkrar ditt hem med rätt belopp när du ska teckna en villaförsäkring.

Så värderar du ditt hem

Själva villan brukar alltid vara försäkrad till fullt värde eftersom bankerna som beviljar villalån kräver det. Däremot måste du själv beräkna vad ditt lösöre är värt om du vill att din villaförsäkring ska täcka hela ditt hem. Det här är inte alltid så lätt som man tror, ofta undervärderar man värdet på sina saker. I ett hem finns inte bara hemelektronik, möbler och kläder utan även gardiner, mattor, sängkläder, prydnadssaker, krukor, tallrikar, bestick och en massa småsaker som tillsammans utgör ett stort värde.

För att det ska bli enklare för dig att värdera ditt hem finns det en tumregel som konsumenternas försäkringsbyrå sammanställt. Tänk på att det bara är en tumregel och att den som har en stor garderob med exklusiva kläder, dyra möbler eller ovanligt fint husgeråd måste räkna upp värdet. Om du är osäker kan du alltid diskutera saken med försäkringsbolaget. Här är i alla fall sammanställningen:

Vardagsrum 160 000 kr, kök 48 000 kr, sovrum vuxna exklusive kläder 32 000 kr, Sovrum barn och tonåringar 26 500 kr, kläder vuxen 42 000 kr per vuxen, kläder barn och tonåringar 26 500 kr per barn, källare 32 000 kr och vind 32 000 kr.

Även om denna sammanställning långt ifrån stämmer på alla hem får du i alla fall en idé om vad ditt lösöre verkligen kostar och kan göra det enklare för dig att beräkna vad ditt hem verkligen är värt innan du tecknar en villaförsäkring.