Ersättning vid storm

Många undrar om en villaförsäkring verkligen ger ersättning för skador som uppstår vid storm. Och svaret är: Ja, det gör den, men inte för allt i alla lägen, därför tänkte vi här på villa-försäkring.se nu visa dig vad som gäller om ditt hus eller din tomt drabbas av skador på grund av storm.

Det här ersätter villaförsäkringen

  • Skador på lösöre och villa. De flesta villaförsäkringar ger ersättning för skador på lösöre och villa om stormstyrkan varit på minst 20 eller 21 m/sek. Om din villa skadas av svagare vindar än så får du ingen ersättning eftersom försäkringsbolagen anser att ditt hus bör tåla sådana vindar. Om det inte gör det beror det förmodligen på att du har misskött villan eller har ett riktigt gammalt och förfallet hus.
  • Fallande träd. Om ett träd på din tomt faller över din eller grannens villa får du eller grannen ersättning via din villaförsäkring, såvida inte trädet varit i så pass dåligt skick att du för länge sedan borde huggit ner det.
  • Skador på grund av strömavbrott. Om stormen gjort att du drabbats av strömavbrott och dina kyl- och frysvaror blir förstörda får du ersättning via din villaförsäkring.
  • Missad resa. Om stormen gör att du missar en bokad resa får du ersättning via villaförsäkringens villaskydd.

Det här ersätter inte villaförsäkringen

  • Villaförsäkringen ger ingen ersättning för stormskador på båthus, växthus och staket.
  • Du får ingen ersättning för växtlighet, till exempel förstörda blomrabatter, buskage och träd.
  • Du får sällan ersättning för skador på puts och skorstensbeklädnad om inte ett flygande föremål eller träd har skadat detta. Om du underhåller din villa är det emellertid ingen risk för att puts och skorstensbeklädnad skadas av enbart storm.